Sunday, October 12, 2014

Tranbärs- vaniljsnurror

Hemmagjorda vaniljsnurror som ännu är varma och smakar så fantastiskt nygräddat..alltså namm! I detta recept tillsätts valfri bärsort. Vaniljsnurrorna med tranbär var härligt goda när smaken av tranbärens lite stickande smak smög sig fram genom vanilj-bullesmaken. Lingon går också väldigt bra att tillsätta, så även blåbär eller liknande bär. Det är fantasin som sätter stopp helt enkelt!
Vaniljsnurror med bär:
2½ dl mjölk
25g jäst
1 ägg
1 dl socker
1tsk kardemumma
3/4 tsk salt
100g smör, rumstempererat
ca 7½ dl vetemjöl

Fyllning:
ca 200g turkisk yoghurt
½-1 dl socker
 1 ägg
1 påse vaniljsåspulver

valfri bärsort (ca 200g?) t.ex. tranbär, lingon, blåbär etc.

Gör så här:
Smula ner jästen i fingervarm mjölk i medhjälparen.
Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. 
Tillsätt mjölet lite i gången och se hur den artar sig
(alla som bakat bullor vet nog hur en deg skall se ut)
Blanda även dit det rumstempererade smöret.
Låt jäsa i ca 20min.

Blanda ihop yoghurten, sockret, ägget och vaniljsåspulvret.

När degen jäst så delas den in i 2 delar. Arbeta med den första delen och kavla ut den till 
ca. 30 x 15 cm rektangulär form. 
Bred ut yoghurt-blandningen och dela bären jämt ovanpå degen.

 Vik ner långsidan och skär med en kniv 2 olika snitt. 
Med två olika snitt menar jag att första snittet går inte genom hela degen medan det andra snittet går genom hela degen (och delar den alltså). En längd blir 3-4 cm bred. När du skärt alla snitt så tar du och snurrar en längd och så får du en bulle.
Fortsätt snurra bullar och gör sedan precis samma sak med den andra delen deg.
Låt bullarna jäsa ännu en stund (ca 20min) och pensla sedan dem med ett ägg.
Grädda bullarna i 225 grader i 12-15min.

  


No comments:

Post a Comment