Tuesday, October 14, 2014

Silltårta

Om du vill ha lite salt till kaffedoppet? Då är denna silltårta perfekt för sältan från sillen blandat med det mörka bröd-bottnen gör att det blir en ultimat tårta. Denna tårta hann jag, tyvärr, inte fota förrän den blir mer eller mindre slukad men jag hann få nån bild innan den försvann helt.
Silltårta:
ca 150g  malaxlimpa
50g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk (580g) kryddsill
1 mindre lök
½ dl färsk, finklippt dill
50g delikatessgurka, finhackad
1 burk (200g) grynost
1 burk (400g) gräddfil
1 msk sillspad
1/4 tsk svartpeppar

Dekoration:
3 kokta ägg
gräslök, dill

Gör så här:
Kör brödet i matberedaren till en massa. Häll på det smälta smöret.
Lägg alltsammans i en form med löstagbar kant som är 22cm i diameter (eller en pajform!) och klappa bottnen jämn.
Ställ in formen i kylen tills vidare.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Finhacka sill och lök. 
Blanda sillen, löken, den finhackade kryddgurkan, grynosten och gräddfilen i en skål och rör om väl.
Hetta upp sillspadet och lös upp gelatinbladen i spadet. Låt blandningen svalna och häll den sedan i en tunn stråle i  sillblandningen innan gelatinet stelnat. 
Rör om väl.
Krydda med svartpeppar och bred sedan ut fyllningen på silltårtsbottnen. Jämna ytan och ställ in i kylen ca 4h innan servering. 
Dekorera med ägg och dill.
 

No comments:

Post a Comment