Äppel- kola- och pekannötspaj:
100g smör
3dl vetemjöl
½dl strösocker
1 krm salt
Fyllning:
100g mandelmassa
1msk strösocker
50g mjukt smör
1 ägg
1 msk vetemjöl
2-3 äpplen
1 tsk mald kanel
1 msk strösocker
Kola:
1dl vispgrädde
1dl strösocker
½dl ljus sirap
2 msk farinsocker
110g smör
+
ca 3dl pekannötter
Tips! Låt degen vila ca 1h i kylen innan den gräddas! Då ramlar kanterna inte ner lika lätt och skalet blir härligt frasigt.
Fyllningen: Riv mandelmassan fint och vispa ihop det med socker, smör, ägg och vetemjöl. Fördela denna mandelmassa-smet i bottnen av formen. Kärna ur äpplena, skär dem i centimeterstora bitar (eller som tärningar) och vänd dem sedan i kanel och socker. Lägg äppelbitarna på smeten i formen och tryck ner dem lite grann. Grädda i ugnen 20-25min. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
Kola: Häll alla ingredienser i en kastrull och koka tills den håller för kulprov, 120 grader eller att den börjar tjockna. OBS! Tänk på att den tjocknar vart efter den kallnar. Häll kolan på pajen och lägg pekannötterna i ett fint cirkelformat mönster.
No comments:
Post a Comment