Sunday, October 12, 2014

Äppel- kola- och pekannötspaj

Ännu finns det några äpplen kvar som man kan göra gudomliga recept av. Denna paj är en av dessa gudomliga påhitt.  Denna paj erbjuder så gott som allt man vill ha. Den där mjuka och syrliga smaken av äpplen, sötman och segheten av kolan och knastret av nötterna. Relativt enkel men man skall hålla koll på klockan så inte pajskalet blir för mycket gräddat, hände andra gången jag bakade denna nämligen.. hehe. Men denna gick åt som smör här hemma så jag lovar att du inte blir besviken när du lagar den!


Äppel- kola- och pekannötspaj:
100g smör
3dl vetemjöl
½dl strösocker
1 krm salt

Fyllning:
100g mandelmassa
1msk strösocker
50g mjukt smör
1 ägg
1 msk vetemjöl
2-3 äpplen
1 tsk mald kanel
1 msk strösocker

Kola:
1dl vispgrädde
1dl strösocker
½dl ljus sirap
2 msk farinsocker
110g smör
 +
ca 3dl pekannötter

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Rör i smöret och blanda till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform som är 22-24cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet i ca 10minuter. Ta ut pajdegen och sänk värmen på ugnen till 175 grader.

Tips! Låt degen vila ca 1h i kylen innan den gräddas! Då ramlar kanterna inte ner lika lätt och skalet blir härligt frasigt.

Fyllningen: Riv mandelmassan fint och vispa ihop det med socker, smör, ägg och vetemjöl. Fördela denna mandelmassa-smet i bottnen av formen. Kärna ur äpplena, skär dem i centimeterstora bitar (eller som tärningar) och vänd dem sedan i kanel och socker. Lägg äppelbitarna på smeten i formen och tryck ner dem lite grann. Grädda i ugnen 20-25min. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.

Kola: Häll alla ingredienser i en kastrull och koka tills den håller för kulprov, 120 grader eller att den börjar tjockna. OBS! Tänk på att den tjocknar vart efter den kallnar. Häll kolan på pajen och lägg pekannötterna i ett fint cirkelformat mönster.


No comments:

Post a Comment