Monday, September 29, 2014

Apelsin-Choklad kladdkaka

Vare sig man tycker om att stå i köket och baka eller inte så kommer nog alla någon gång under sin levnandstid baka en kladdkaka. Det finns massor av varianter av denna kladdiga skönhet och det är ju så smidigt och simpelt som det bara kan bli. Lite choklad, mjöl, socker och ägg så har man ju hela halva receptet redan. Här kommer en variant av kladdkaka som jag bakade denna helg när jag mitt i allt fick besök och jag behövde något snabbt att bjuda på.
Apelsin kladdkaka:
100g smör
100g mörkchoklad
2 ägg
2dl socker
rivet skal från en apelsin
saft från ½ apelsin
2½ dl vetemjöl

Vispa ägg och socker lätt. Riv skalet av apelsinen och rör ner. Pressa saften från halva apelsinen, blanda i. Smält smöret i en kastrull och rör ut chokladen i det, blanda sedan i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i en form klädd i bakplåtspapper. Baka i ca 15min i 200 grader.

Tips! Byt ut apelsin saften till cointreau så får kakan en liten extra tvist.
 



Sunday, September 21, 2014

Fudge Brownies

Syndiga, mörka, frestande och fullkomligt ljuvliga brownies har blivit bakade. När man ser dessa brownies förväntas att bottnen är riktigt mustig, ganska tung och väldigt sött. Så är inte fallet utan det smälter i munnen och man kan börja se rosa moln i ögonbryn. Chokladtryffeln är riktigt elakt syndig men ibland måste man ju få unna sig med något syndigt också. Själva smeten tog mindre än 7min att röra ihop, så enkel är den! Enda som tog tid är chokladtryffeln som skall stå en bra stund i kylen innan den tjocknar.
Brownies:
125g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör ordentligt om.
 Blanda sist i mjölet och rör ihop till en riktig slät smet.
Lägg bakplåtspapper i en form (ca 18*25cm) Häll smeten i formen och bred ut lite.
Grädda i 20-25min. Låt svalna ordentligt i formen!

Syndig Chokladtryffel:
1½ dl vispgrädde
200g mörk choklad
½ tsk smör

Koka upp grädden i en kastrull.
Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Kom ihåg att röra ordentligt.
Häll den rinnande tryffeln i en skål och låt den stå i kylen någon timme eller två där den får tjockna till. Rör om då och då.
 Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor och
 strö eventuellt på lite flingsalt.


Saturday, September 20, 2014

Makaron-tonfisk-blandning

 Söker du ett recept på den ultimata studiematen? Som skall gå snabbt, smaka gott och inte vara dyr? Nå, behövs väl inte sägas mer än att du hittat rätt recept! Jag älskar ju lök, finns ju inget bättre så därför innehåller denna rätt en hel del lök. Nog pratat, här kommer min favoriträtt när det gäller studiemat.
Makraoni-Tonfisk-maträtt (2personer):
1-2 dl valfri sorts makaroner
1brk tonfisk
1-2st gullök
1-2 klyftor vitlök
1 tomat
vatten elr. vitt vin
salt, svartpeppar

Koka makaronerna, häll dem i ett durkslag efter kokningen.
Fräs gullöken och vitlöken i olja i samma kastrull.
Efter att löken fått färg så åker tomaten ner dit (som man hackat i tärningar före!)
Häll på vatten elr vitt vin.
Låt fräsa en stund och lägg i tonfisken sedan. 
Efter att tonfisken blivit varm så hälls makaronerna ner igen och 
man kryddar med salt och svartpeppar.
Voilá!

Mormors äppelkaka

Äppelsäsongen är ju i hög form och här hemma görs äppelmos, äppelkakor, fyllda äpplen och allt du kan komma på att använda äpplen till. Om ni inte har boken "Äppel i Norr" av Leif Blomqvist så rekommenderas den varmt. I denna bok finns nämligen allt du behöver veta om äpplen, vad det finns för sorter men det finns också smarriga recept som innehåller äpplen. Detta recept kommer från denna bok och namnet "Mormors äppelkaka" passar väldigt bra eftersom det är just sån här kaka som en mormor skulle kunna bjuda på, alltså en suverän kaka.

Äppelkaka:
3dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1½ dl socker
1½ dl mjölk
50g smält margarin
3-4 äpplen
½ msk kanel
1 msk socker

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt mjölk och margarin. 
Häll smeten i en form och stick ner äppelklyftorna i smeten. Strö kanel och socker över kakan.
Grädda i ca 30min i 200 grader.

Rödvinsbärskaka

Nu när sommaren har varit och farit så ser jag tillbaka på alla kakor som blivit bakade, inte så många men de som blivit bakade är ju desto godare! En av favoriterna är rödvinbärskakan som har ett smarrigt marängtäcke full med hela rödvinbär, kan det bli mycket godare? Jag är nämligen en hemlig älskare av rödvinbär. Gör vad ni vill med den informationen men ni kan ju begrunda infon på samma gång ni bakar denna kaka så kanske ni förstår vad jag menar när ni provsmakar den.
Rödvinbärskaka:
3dl socker
75g smör
5 äggulor
6dl mjöl
3tsk bakpulver
2 1/4dl mjölk
1½ msk vaniljsocker
3msk kokande vatten
2msk ströbröd

Vispa ihop socker och smör. Vispa ner äggulorna.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ströbröd i en skild skål och rör det med en trägaffel i den andra skålen. Rör sedan ner mjölk och det varma vattnet i smeten. 
Grädda i 200 grader, 15min.

Vinbärsmassan:
 Vispa 5 äggvitor till hårt skum.
Rör försiktigt ner 3dl socker och 1½ msk vaniljsocker
Som tredje steg rörs 5dl rödavinbär ner i skummet. 
Häll denna massa ovanpå kakan och grädda i ytterligare 5min men denna gång i 250 grader!

Tips! Håll ett vakande öga över kakan när du har in den sista varvet i ugnen så att inte marängtäcket blir för färdigt. Täcket skall vara gyllenbrunt. 
 

Monday, September 15, 2014

Zucchinibröd

Denna sensommar har det kommit massvis med zucchini (eller squash om ni så vill) i landet. Gröna, fina plantor som har lett till att jag fått provsmaka en av det godare bröden jag smakat. Jag kan inte ta på mig äran för att ha kommit på receptet eller ens ha bakat det. Receptet är från ett gammalt tidningsurklipp och min kära mor har bakat detta bröd. Men detta bröd är helt klart en ny favorit bland brödrecepten så den får hamna upp på denna blogg!

Zucchinibröd:
50g jäst
5dl vatten
1msk salt
2msk honung
2msk olja
1 grovt riven zucchini
ca 1kg mjöl (enbart vete eller 50/50 blandning av vete och spelt)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honungen, oljan och zucchinin. Arbeta in mjölet i omgångar, tills degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet. Låt jäsa under en duk i minst en halvtimme eller tills den har ungefär dubbel storlek.

Slå upp degen på mjölat bakbord efter jäsningen och forma till två limpor. Låt jäsa under duk i halv timme till. Under tiden värmer du upp ugnen till 250 grader. 

När limpan jäst klart kan du pensla bröderna med vatten och strö på valfria frön. I denna omgång användes solrosfrön och sesamfrön.

Tips! Före limporna åker in i ugnen, skåra dem med kniv. Snittet behöver dock inte vara djupt. Detta hjälper brödet att expandera utan att spricka upp på andra ställen.

Efter 5 minuters gräddning, sänk temperaturen till 200 grader och lufta ugnen genom att hålla luckan uppe en kort stund. Upprepa luftningen efter 10min. Totalt behöver limporna 35-40minuter, för att vara på den säkra sidan lönar det sig att kolla brödets inre temperatur med en stekmätare. Färdiggräddat bröd av denna sort har en vacker yta och är 97grader inuti.


Sunday, September 14, 2014

Björnbärskaka

Min kära moder ringde och bad mig att snabbt slänga ihop en god kaka till ett speciellt event. Hade till först lite motivationsbrist så jag googlade runt och så hittade jag ett recept på en björnbärskaka som såg smarrig och simpel ut. Den blev ganska hög men var så mjuk så det kändes som att man bet i sammet nästan. Att björnbären ännu var ljumma när jag åt min kakbit gjorde ju hela saken mycket bättre, mums! Helt klart en favorit nuförtiden!

 Björnbärskaka:
50g smör
2 ägg
2dl socker
2 3/4 dl mjöl
2tsk bakpulver
1dl mjölk
ca 2dl björnbär
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. 
Rör samman vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner i äggblandningen. 
Tillsätt det smälta smöret och mjölken under omrörning.
 Häll i en rund, smord form (23cm i diameter). 
Strö björnbärjämnt över hela kakan och låt dem sjunka ner lite i smeten. 
Grädda i 175 grader i 30 minuter. 
Skär i rutor och ät som de är eller servera med glass eller vaniljsås.

Tips! Går även att göra dubbla satsen och hälla smeten i en rektangulär form.

 

Regnbågstårta

När människor får höra eller ser en regnbågstårta är första reaktionen ungefär: Nämen oj va de ser invecklat ut, har du faktiskt klarat av de där själv osv osv osv. Saken är den att regnbågstårta är INTE alls svårt att göra. Särskilt om du har en varmluftsugn har du inget att oroa dig för, är ungefär som att göra en vanlig hög tårta fast lite mera disk. Här kommer min variant av regnbågstårta och kan ärligt säga det är bland topp 3 godaste tårtorna jag någonsin ätit. Bjöd på denna tårta när en nära vän fyllde och alla älskade den. Dock är den ju väldigt maffig så vi blev proppmätta...

 Regnbågstårta:
5st bottnar

300g rumstempererat smör
5dl socker
7 äggvitor från små ägg
5tsk vaniljsocker (eller så nån tsk vaniljpulver)
ca 9,5dl vetemjöl
½tsk salt
5tsk bakpulver
5dl rumstempererat mjölk (värm t.ex i mikron)
+
pastafärg för färgning

Jag gjorde 5 bottnar som hade färgerna blå, grön, orange, gul och röd. Använde mig av blå, grön och gul pastafärg. Hade slut på röd pastafärg så det fick bli karamellfärg, rekommenderas dock inte att använda karamellfärg i denna tårta. 

Denna tårta behöver tålamod så tänk på att inte stressa igenom några moment, slutresultat blir mycket bättre om det tar sin tid.

Vispa smör och strösocker poröst. Häll sedan i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker (eller vaniljpulver) i smeten. Rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en trägaffel så att du är säker på att det rörs om men kommer in tillräckligt mycket luft.

Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om. När du har en jämn smet tar du fram 5 lika stora skålar. Fördela smeten jämt i de 5 skålarna. Detta kan du göra genom att måtta smeten med ett decilitermått eller ta fram hushållsvågen. Försök få fördelningen så jämn som möjligt.
När smeten är fördelad så plockar du fram pastafärgen. Använd en tandpetare för att ta färg och rör omkring tills du fått önskade färger. Behöver du mer färg så ta en ny tandpetare i färgburken. Tänk på att man inte behöver så mycket färg när pastafärg används.
Smörj 5 st engångspajformar (aluminium, 23cm i diameter) och fördela den färgade smeten i varsin
form.Grädda mitt i ugnen på 175 grader. (150 grader i varmluftsugn). I min ugn behövde de stå inne i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är torra.

Tips! Har du varmluftsugn så grädda alla bottnarna samtidigt! Jag hade 2 formar på en plåt, totalt 3 plåtar i ugnen. Hur smidigt som helst!

Efter att tårtbottnarna har kallnat, lossa dom försiktig ur pajformen. Jag vände upp och ner och tog av formen sakta.

Som fyllning använde jag 2 sorters frostingar. Jag varvade kaklagren med varannan frosting och lag även ett tunt lager på det kaklager som kom högst upp (alltså gula)

Limefrosting:
50g rumsvarmt smör
ca 3dl florsocker
150g färskost t ex philadelphiaost
finrivet skal av 1 lime
  ½-1 tsk limejuice


Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
 Tillsätt färskost, limeskal och juice. Vispa smeten slät. 


Vit chokladfrosting:
25g smör
1-2dl florsocker
  150g vit choklad
  150g färskost t ex philadelphiaost

Smält den vita chokladen och smöret i vattenbad, låt svalna något. 

Blanda med färskosten och florsockret.


Spritsa eller fördela ca 5dl vispad grädde med en spatel på och runt om tårtan. Garnera ev med t ex guldpärlor eller strössel.

Thursday, September 11, 2014

Rödbets-choklad cupcakes med limefrosting

Det jag tycker om att baka mest är nog cupcakes. Inget slår den söta, lilla och runda muffinsen med en söt frosting som smälter i munnen. Därför kan man aldrig få för lite av cupcakesrecept och här kommer en av de som jag nyligen provade på nämligen rödbetscupcakes.Till dessa cupcakes gjorde jag en av mina allra största frostings-favoriter nämligen Lime-frostingen. Syrligheten blandat med sötman i denna frosting får dina smaklökar att dansa bugg hela kvällen lång. Nåja, här kommer receptet!
 Rödbets- och chokladcupcakes:
3 1/4dl vetemjöl
1dl kakao
1tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
½ tsk malen kanel
½ tsk salt
2 3/4dl strösocker
300g kokt och skalad rödbeta
3 stora ägg
2dl solrosolja (rekommenderas att använda smör istället för cupcaksen fick en väldigt oljig smak..)

Sikta ihop möjl, kakao, vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt. Rör sedan ner strösockret. Kör rödbetorna/rödbetan till en slät puré i matberedaren, arbeta sedan in äggen ett i taget. Tillsätt oljan (eller smöret) lite i taget och låt matberedaren arbeta in den. Använd en elvisp och vispa ner rödbetsblandningen i de torra ingredienserna i omgångar. Vispa tills allt är blandat.
Fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda kakorna i 200 grader i 15-20min.

Limefrosting:
50 g rumsvarmt smör
3½ dl florsocker
150 g färskost t ex philadelphiaost
finrivet skal av 1 lime
½-1 tsk limejuice

Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Tillsätt färskost, limeskal och juice. Vispa smeten slät.
 

Wednesday, September 10, 2014

Blåbärskaka

Hejsan, längesedan sist får jag lov att säga. Denna blogg har, tyvärr, lämnat lite på sidan eftersom när sommarn tog slut så tog även min "bloggningstid" slut för en stund. Men nu är jag här igen och planerna är att jag stannar för gott. Så hösten till ära så kommer här ett recept på en blåbärskaka som inte är så märkvärdig egentligen. Hittade detta recept i en av mina favorit bakböcker och jag smakade ungefär som jag hade förväntat mig. Men oj vad längesedan jag gjort en kaka med så himmelskt len smet, rikti härlig! Denna kaka var även av den simplare varianten och jag hann göra mycket under de 40minutrarna som den stod inne i ugnen, super! Till denna kaka kan man även laga en färskostglasyr, men jag körde på den enklare varianten.

Blåbärskaka:
 350g rumstempererat smör
350g strösocker
6 ägg
1tsk vaniljessens (eller några tsk vaniljsocker)
450g mjöl
2 ½ msk bakpulver
2 3/4 dl cré,e fraiche
250g blåbär
+
rund kakform ca 25cm i diameter, med hål i mitten. Smord och pudrad med mjöl.

Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Vispa ned äggen, ett i taget. Skrapa ned ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepott efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. Rör ned (med träfgaffel!!) vaniljessensen (eller vaniljsockret), mjöl och bakpulver. Rör om tills allt är välblandat. Tillsätt créme fraiche och rör smeten tills den är lätt och luftig. 

Rör försiktigt ned blåbären så de blir jämt fördelade. Häll smeten i den smorda och mjölade formen. Grädda i 175 grader i 40min.