Wednesday, September 10, 2014

Blåbärskaka

Hejsan, längesedan sist får jag lov att säga. Denna blogg har, tyvärr, lämnat lite på sidan eftersom när sommarn tog slut så tog även min "bloggningstid" slut för en stund. Men nu är jag här igen och planerna är att jag stannar för gott. Så hösten till ära så kommer här ett recept på en blåbärskaka som inte är så märkvärdig egentligen. Hittade detta recept i en av mina favorit bakböcker och jag smakade ungefär som jag hade förväntat mig. Men oj vad längesedan jag gjort en kaka med så himmelskt len smet, rikti härlig! Denna kaka var även av den simplare varianten och jag hann göra mycket under de 40minutrarna som den stod inne i ugnen, super! Till denna kaka kan man även laga en färskostglasyr, men jag körde på den enklare varianten.

Blåbärskaka:
 350g rumstempererat smör
350g strösocker
6 ägg
1tsk vaniljessens (eller några tsk vaniljsocker)
450g mjöl
2 ½ msk bakpulver
2 3/4 dl cré,e fraiche
250g blåbär
+
rund kakform ca 25cm i diameter, med hål i mitten. Smord och pudrad med mjöl.

Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Vispa ned äggen, ett i taget. Skrapa ned ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepott efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. Rör ned (med träfgaffel!!) vaniljessensen (eller vaniljsockret), mjöl och bakpulver. Rör om tills allt är välblandat. Tillsätt créme fraiche och rör smeten tills den är lätt och luftig. 

Rör försiktigt ned blåbären så de blir jämt fördelade. Häll smeten i den smorda och mjölade formen. Grädda i 175 grader i 40min.



No comments:

Post a Comment