Monday, September 15, 2014

Zucchinibröd

Denna sensommar har det kommit massvis med zucchini (eller squash om ni så vill) i landet. Gröna, fina plantor som har lett till att jag fått provsmaka en av det godare bröden jag smakat. Jag kan inte ta på mig äran för att ha kommit på receptet eller ens ha bakat det. Receptet är från ett gammalt tidningsurklipp och min kära mor har bakat detta bröd. Men detta bröd är helt klart en ny favorit bland brödrecepten så den får hamna upp på denna blogg!

Zucchinibröd:
50g jäst
5dl vatten
1msk salt
2msk honung
2msk olja
1 grovt riven zucchini
ca 1kg mjöl (enbart vete eller 50/50 blandning av vete och spelt)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honungen, oljan och zucchinin. Arbeta in mjölet i omgångar, tills degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet. Låt jäsa under en duk i minst en halvtimme eller tills den har ungefär dubbel storlek.

Slå upp degen på mjölat bakbord efter jäsningen och forma till två limpor. Låt jäsa under duk i halv timme till. Under tiden värmer du upp ugnen till 250 grader. 

När limpan jäst klart kan du pensla bröderna med vatten och strö på valfria frön. I denna omgång användes solrosfrön och sesamfrön.

Tips! Före limporna åker in i ugnen, skåra dem med kniv. Snittet behöver dock inte vara djupt. Detta hjälper brödet att expandera utan att spricka upp på andra ställen.

Efter 5 minuters gräddning, sänk temperaturen till 200 grader och lufta ugnen genom att hålla luckan uppe en kort stund. Upprepa luftningen efter 10min. Totalt behöver limporna 35-40minuter, för att vara på den säkra sidan lönar det sig att kolla brödets inre temperatur med en stekmätare. Färdiggräddat bröd av denna sort har en vacker yta och är 97grader inuti.


No comments:

Post a Comment